We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

SCHNTZL

by SCHNTZL

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    €9 EUR  or more

   

 • Compact Disc (CD) + Digital Album

  Includes unlimited streaming of SCHNTZL via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 7 days
  Purchasable with gift card

    €15 EUR or more 

   

 • SCHNTZL
  Record/Vinyl + Digital Album

  Includes unlimited streaming of SCHNTZL via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

  Sold Out

1.
Lindbergh 03:16
2.
3.
Mosa 05:08
4.
Vluchtigheid 04:18
5.
Shanghai 06:16
6.
Genster 03:28
7.
Doggy 01:41
8.
9.
10.
Biggy Pink 03:22
11.
12.

about

Een frisse nieuwe wind waait door muziekland, in de vorm van het duo SCHNTZL. Hendrik Lasure en Casper Van De Velde kleuren, gewapend met piano en drum, vrolijk buiten de lijntjes van de traditionele jazz.

Deze twee jeugdige toptalenten experimenteren daarbij met minimalisme, elektronica en klassiek, in hun zoektocht naar het behouden van fragiliteit: hoe vallen strikte compositie en vrije improvisatie te combineren? Hoe passen akoestische en elektronische elementen in elkaar? Hun unieke antwoord op deze vragen laat genoeg open ruimte en neemt je mee naar de essentie van muziek.

Met dit debuutalbum ‘schntzl’ levert het duo zijn eerste wapenfeit af op W.E.R.F. De parel werd opgenomen onder de deskundige leiding van producer Koen Gisen (Dans Dans, An Pierlé, Flying Horseman, ...) en verschijnt meteen op cd én dubbel-LP! Fans van Nils Frahm, Radiohead en Keith Jarrett mogen alvast in de rij gaan staan. Na de avant-release op deze W.E.R.F. Label Night volgt een tournee van meer dan 25 concerten doorheen Vlaanderen, Wallonië en Nederland, in samenwerking met JazzLab Series, Les Lundis d'Hortense en De Brakke Grond. Alle data vind je op bisbookings.be/shows/.

Minister van Cultuur Sven Gatz toonde zich alvast fan in Humo’s Eindejaarslijstjes, toen hij SCHNTZL tipte als één van zijn favoriete concerten van 2015. Hieronder nog enkele straffe quotes van mensen die zich reeds fan toonden:

An Pierlé (muzikante): “Ik ben jaloers op deze muzikanten. Het zijn zo van die mega goeie en ook smaakvolle en toffe. En dat al op die leeftijd!”

Stefaan Vandenberghe (N.E.W.S. / Sdban): “Tijdloze debuutplaat van 2 jonge talenten die erin slagen een brug te maken tussen klassieke en elektronische muziek. Duo om in de gaten te houden!”

Peter Vermeersch (artistiek leider FES / jurylid STORM! contest): “De jury waardeerde het verrassende geluid en de originele bezetting van dit duo dat onbevangen en vol enthousiasme een eigen geluid bracht. De muziek is intuïtief, speels, suggestief en pakkend. Beide muzikanten getuigen van een authentiek talent.”

Mike Bindraban (Good Music Company / Tour Manager van o.a. Snarky puppy): “Het is Vlaams, maar had zo uit de krochten van Brooklyn kunnen komen.”

Wannes Gyselinck (theatermaker / freelance journalist / jurylid STORM! contest): “De bandnaam mag dan geen klinkers hebben, de band geen bas, en de bandleden baard noch strafblad, SCHNTZL klinkt als een klok, bast als een Sint-Bernard en is gemener dan Gesualdo (die naast briljant ook erg gemeen schijnt geweest te zijn). Hendrik Lasure en Casper Van de Velde rekken de logica en harmonieën van popsongs op, klappen ze open en spelen ze met grillige algoritmes uit het verband, om er vervolgens lyriek uit te distilleren. Eenvoudige muzikale ideeën denken en werken ze door ad absurdum, onder meer door te experimenteren met herhaling, duur, variatie en contra-intuïtieve structuren, tot het concept poëzie wordt en de eenvoud complex. Het duo boort samen en afzonderlijk sonoriteiten aan, op drum en op toetsen, waar James Blake van droomt als hij droomt dat hij John Dowland is. Koop geen klinker, koop dit titelloze debuut van de beste klinkerloze band in het Vlaamse ondermaanse. Want zelden klonk een debuut zo matuur, en maturiteit zo spannend.”

Deze debuutplaat van SCHNTZL is het resultaat van hun winst op de tweede STORM! Contest die in februari 2015 plaatsvond. Deze competitie gebeurde in aanloop van het tweejaarlijkse STORM! Festival in Oostende. Op de eerste editie in 2013 ging Nordmann met de hoofdprijs aan de haal en wist later in dat jaar nog hoge ogen te gooien door een tweede plaats uit de brand te slepen op Humo’s Rock Rally. Zal ook SCHNTZL in staat zijn om buiten de grenzen van jazz te breken? Wij geloven alvast van wel!

STORM! Contest is een initiatief van Vrijstaat O., De Werf, Muziekmozaïek en JazzLab Series. De volgende editie vindt plaats in november 2017.

credits

released November 4, 2016

license

all rights reserved

tags

about

W.E.R.F. records Bruges, Belgium

Your favourite Belgian label for contemporary and exciting music. Since 1993.

contact / help

Contact W.E.R.F. records

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like SCHNTZL, you may also like: